Nieuws

Jongerenwerk op school: "Het jongerenwerk is overal!"

Met ingang van het schooljaar 2023 heeft het jongerenwerk een rol op de scholen voor voortgezet onderwijs (vo) in Hardenberg. Zij zijn nu een vast gezicht in de aula’s, buiten op straat en in de klas. Mirthe Binnenmars en Kiona Koers, jongerenwerkers bij De Stuw, over hun werk op de vo scholen: “Je bereikt een andere doelgroep dan op straat of in het jongerencentrum.”

De aanpak van de jongerenwerkers is gericht op de specifieke behoeften van iedere school. Dit kan variëren van voorlichtingslessen over pesten of sexting tot het opzetten van een spelletjeskamer in samenwerking met docenten en mentoren, vertelt Mirthe: “We willen zo goed mogelijk inspelen op de behoeften, niet op elke school is die hetzelfde. En ook niet op elke school is hetzelfde mogelijk.”

Huiskamer
Een mooi voorbeeld van zo’n mogelijkheid deed zich voor op het Vechtdal College in Hardenberg, waar in 2023 de ‘Huiskamer’ is gerealiseerd. Kiona: “Hier kunnen jongeren laagdrempelig in contact komen met een jongerenwerker, het is een veilige omgeving om vragen te stellen.” Inmiddels is het jongerenwerk een bekend gezicht op het Vechtdal College, merkt Kiona: “De jongeren herkennen ons steeds vaker, sommige komen ons speciaal opzoeken om bijvoorbeeld te vertellen wat voor cijfer ze hebben gehaald.” Naast de aanwezigheid op de scholen, streven de jongerenwerkers ernaar om de verschillende aspecten van het leven van jongeren te verbinden: thuis, school en vrije tijd. Mirthe: “Onze rol binnen de scholen is om die connectie te leggen. Het jongerenwerk is niet langer iets apart, het is overal.”

Gezamenlijke aanpak
De samenwerking tussen jongerenwerk en de scholen heeft geleid tot een betere aanpak van overlast en preventie, vertelt Mirthe: "De lijntjes zijn korter, we hebben beter zicht op waar jongeren zich mee bezighouden. Daardoor kunnen we kunnen sneller reageren en beter inspelen op zorgelijke signalen en groepen waarvan overlast wordt ervaren." De goede communicatie met de scholen is essentieel, stelt Kiona: “We hanteren een gezamenlijke aanpak en we staan in nauw contact met zorgcöordinatoren, teamleiders en docenten. Als wij iets signaleren, leggen we het aan hen voor en vragen wij wat zij ervan weten. En andersom benaderen zij ons ook.” In de toekomst gaat het jongerenwerk nog meer investeren in het contact met de scholen en de korte lijntjes met de jongeren, zegt Mirthe: “We zien nu al dat het z’n vruchten afwerpt, de reacties vanuit de scholen zijn ook heel positief. Het is een mooie beweging van jongerenwerk naar de scholen.”

Meer weten?
Wil je meer weten over het jongerenwerk? Bekijk dan eens het jongerenwerk Magazine, klik hier.
Ben je benieuwd naar De Huiskamer? Bekijk dan hier de video.