Nieuws

Doorontwikkeling van ketenaanpak Welzijn op Recept

Welzijn op recept bestaat in de gemeente Hardenberg sinds 2015. Waar het aantal doorverwijzingen in eerste instantie groeide, bleek deze groeiende lijn te stagneren en nam het aantal doorverwijzende partijen niet toe. In 2023 is er gekeken, in samenwerking met Vitaal Vechtdal, waar kansen lagen voor de doorontwikkeling van Welzijn op Recept in de gemeente Hardenberg.

Meedenkgroep
Begin 2023 heeft zich een meedenkgroep gevormd om te kijken naar mogelijkheden tot samenwerking en hoe Welzijn op Recept beter onder de aandacht kan worden gebracht. In de meedenkgroep waren en zijn vertegenwoordigd: PsyValens, Samen Doen, AMW De Kern, SIDW Medrie, Huisartsenpraktijk Schuttevaer en Latyrus, Oefentherapie Hardenberg en De Stuw.

Er kwamen 2 hoofdoorzaken naar voren:

  1. Er was behoefte aan een duidelijk overzicht wie de doelgroep is van Welzijn op Recept en vooral ook wie niet.
  2. Er was behoefte aan een eenduidige communicatiestrategie tussen doorverwijzer en welzijnscoach, waarbij de lijnen kort zijn en de AVG regels zijn geborgd.

Samen met de meedenkgroep is gekeken hoe bovenstaande punten goed aangepakt konden worden. Er zijn oplossingen aangedragen en uitgewerkt.

Stroomschema voor doelgroepen
Er is een stroomschema ontwikkeld voor inwoners die kampen met psychosociale, psychosomatische, systemische en maatschappelijke klachten. Er wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen mensen.

  • Mensen waar bovengenoemde problematiek de focus heeft.
  • Mensen waarbij de focus op andere problematiek ligt, welke eerst opgelost dient te worden voordat er op het vlak van welzijn en verbinding weer focus kan liggen. Denk hierbij aan financiële problemen, verslaving en ggz problematiek.
  • Mensen met een vraag gericht op geïndiceerde zorg of waarbij het gaat om multiproblematiek. Voor deze mensen is een andere lijn beter.

Het overzicht geeft direct weer hoe er contact gezocht kan worden met instanties die mensen met deze problemen helpen.

Overzicht
Voor mensen waarbij de focus wel ligt op psychosociale, psychosomatische, systemische en maatschappelijke klachten wordt vervolgens een onderscheid gemaakt in aanpak:

  • Omgevings-/sociaalgericht
  • Persoonsgericht
  • Lichaamsgericht

Een overzicht met aard van het probleem, een korte uitleg over het traject, de kosten en de manier van aanmelden volgt daarna. Dit overzicht zal huisartsen, poh’ers, thuiszorg en alle andere partijen die rondom de inwoner staan helpen om de inwoner naar de juiste instantie te verwijzen. Het overzicht is momenteel nog niet beschikbaar, maar zal uiteraard gedeeld worden in de toekomst.

Communicatie via OZO Verbindzorg
Om te zorgen voor een duidelijke communicatie tussen inwoner, doorverwijzer en welzijnscoach is Welzijn op Recept aangesloten bij OZO Verbindzorg. OZO is een communicatie- en samenwerkingsplatform tussen de inwoner en professionals en tussen professionals onderling. Aan OZO is een button toegevoegd waardoor de inwoner rechtstreeks in contact gebracht kan worden met de welzijnscoach.

Instanties uit het Vechtdal die nog niet aangesloten zijn bij OZO kunnen gratis gebruik maken van dit platform. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Linda van der Kolk, lindavanderkolk@ozoverbindzorg.nl I 06-57632372

Meer informatie
Wilt u meer informatie ontvangen over Welzijn op Recept of in contact komen met een welzijnscoach? Neem dan contact op met Yasemin Acikel, y.acikel@destuw.nl I 06-15658810

Welzijn op Recept is één van de landelijke ketenaanpakken. Ketenaanpakken worden ingezet om de regionale samenwerking tussen zorg, sociaal domein en een specifieke doelgroep te verbeteren. Op dit moment zijn er 5 landelijke ketenaanpakken Kansrijke Start, Kinderen met overgewicht, Gecombineerde Leefstijlinterventie I GLI (in het Vechtdal bekend als vitaliteitsteams), Valpreventie en Welzijn op Recept.