Nieuws

De Buurtkamer is echt een uitje

‘Lichtjes in de wijk’, zo worden buurtkamers ook wel eens genoemd. Willy Veld uit Dedemsvaart kan zich er helemaal in vinden. Sinds een aantal jaren brengt ze tweemaal per week een bezoek aan de buurtkamer om koffie te drinken, een praatje te maken of een spelletje te spelen. Bezoeken, die de 75-jarige ervaart als lichtpuntjes in haar leven. “Ik mag er heel graag heen gaan. Het is echt een uitje. Je spreekt mensen, blijft betrokken bij de gebeurtenissen in de maatschappij en dat allemaal in een gezellige ambiance met hele leuke mensen,” prijst Willy de sociale voorziening, waarvan ze hoopt dat die nog heel lang blijft bestaan.

De Stuw ondersteunt in de gemeente vier buurtkamers, die allemaal gerund worden door vrijwilligers. Naast Dedemsvaart zijn er ook buurtkamers te vinden in Hardenberg-centrum, De Krim en Slagharen. Vele enthousiaste vrijwilligers zijn betrokken als gastheer/- vrouw of om leuke activiteiten te organiseren voor bezoeker van alle leeftijden. Deze vrijwilligers worden hierbij waar nodig ondersteund door sociaal werkers van De Stuw. Eén van hen is Marcel van der Veen. Hij is onder andere coördinator van de buurtkamer in Hardenberg-Centrum en heeft als doel om in de komende periode meer activiteiten te initiëren voor bezoekers van verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën.

Nieuwe ideeën
“We willen inwoners laten zien dat de buurtkamer een levendige, laagdrempelige plek is, waar voor iedereen wat te doen is, niet alleen voor oudere mensen, zoals nu het beeld voornamelijk is. Hiervoor willen we, eventueel in samenwerking met studenten, nieuwe activiteiten gaan aanbieden. Daarbij valt onder meer te denken aan bijvoorbeeld een filosofie-café of een speciale mannenmiddag. Daarnaast gaan we het interieur opfrissen en nieuwe raambestickering toepassen. Uiteindelijk proberen we altijd in te springen op de wensen van inwoners. Kom maar op met de ideeën als je ze hebt, dan kijken we wat er mogelijk is,” lacht Marcel. Hij heeft gemerkt dat verschillende mensen door corona een beetje terughoudend zijn geworden en weer over de streep getrokken moeten worden om zich “onder de mensen” te begeven. Ga lekker even de deur uit en loop gewoon eens bij de buurtkamer binnen. Ervaar hoe leuk het kan zijn om samen te praten, koffie te drinken of een spelletje te spelen. Niemand hoeft alleen te zijn,” stelt Marcel.

Energie-boost
Dat onderschrijft ook Ria Kosse. De 74-jarige Slagharense is al jaren actief als vrijwilliger bij de buurtkamer in haar dorp en put daar naar eigen zeggen heel veel energie uit. “Ik ben er 9 jaar geleden mee begonnen en doe het nog steeds met heel veel plezier. “De buurtkamer is hét adres om mensen te ontmoeten, contacten te leggen en het is een open voorziening. Niemand hoeft drempelvrees te hebben, want iedereen is er welkom en het is altijd gezellig. Ik schenk koffie, maak een praatje en ga altijd met een voldaan gevoel weer naar huis omdat je ziet dat mensen in de buurtkamer genieten. De glimlach van de bezoeker is onbetaalbaar,” vindt Ria.

Wil jij die glimlach ook ervaren, meehelpen bij het organiseren van activiteiten of gewoon als bezoeker genieten van de gastvrijheid die de buurtkamer biedt? Meld je dan aan bij De Stuw of loop gewoon eens binnen bij één van de buurtkamers in jouw buurt. Je wordt er met open armen ontvangen!