Nieuws

Corona-tijd

We kennen allemaal het gezegde: van de nood een deugd maken. Aanpassen aan de omstandigheden en die zo goed mogelijk benutten. Dat is wat de medewerkers en vrijwilligers van De Stuw vol enthousiasme en energie doen. Elke dag opnieuw een helpende hand, vermaak en een luisterend oor bieden aan mensen, die dat nodig hebben. Juist nu in corona-tijd.

Directeur Arthur Bouwmeester is er supertrots op. “Corona vraagt veel van ons allemaal, maar het wordt binnen onze organisatie enorm goed opgepakt. De onderlinge verbondenheid is groot, maar ook het besef dat onze hulp in de samenleving nodig is. De eenzaamheid van mensen is soms echt schrijnend. En dat geldt voor zowel jong als oud.”

Behoefte aan contact is groot
Sociaal werker Marjolein Oldenhuis weet erover mee te praten. Veel vragen die mensen hebben, gaan gewoon door, ondanks corona. Zoals behoefte aan contact, hulp bij het invullen van formulieren of bij kleine klusjes in huis, of ondersteuning, bijvoorbeeld bij rouwverwerking. “Wij onderhouden contact nu voornamelijk digitaal, maar we gaan desgewenst ook op huisbezoek. Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen. Daarin worden we goed gefaciliteerd. We hebben heel veel te doen en merken juist nu hoe belangrijk het is dat mensen hun verhaal kwijt kunnen.”

“In het voorjaar hebben we Goed voor Elkaar opgezet, een project waarin we samen met vrijwilligers inzetten op vragen die gerelateerd zijn aan corona. Het bieden van ondersteuning en zoeken naar alternatieve manieren om ontmoeting te regelen, of mensen een hart onder de riem te steken. We zijn super trots op de inzet van deze vrijwilligers! Maar extra hulp kunnen we altijd gebruiken! Om bijvoorbeeld een kopje koffie bij mensen te doen, een spelletje te spelen of een boodschapje te halen. Het is zo’n klein gebaar met een hele grote impact. En oh zo dankbaar werk,” meent Oldenhuis.

“Online is leuk en veilig”
Dat geldt ook voor jongerenwerker Sylke Schoemaker. Zij heeft samen met haar collega’s jongeren weten te mobiliseren, die boodschappen doen voor bewoners van de Van Dedem Marke in Dedemsvaart. “Dat wordt enorm gewaardeerd, maar ook de jeugd heeft er veel plezier in,” lacht Sylke. Ze noemt corona een drukke, maar ook een uitdagende en leerzame tijd. Sylke is blij dat de scholen nog open zijn, zodat de jeugd elkaar daar nog kan ontmoeten. “De jeugd heeft echt wel in de gaten dat er niet met corona valt te sollen, maar de verveling is groot en de drang om elkaar te zien zo mogelijk nog groter. Begrijpelijk, maar niet altijd handig. Daar spreek ik hen in voorkomende situaties ook op aan. Om de jeugd tegemoet te komen proberen we juist nu zoveel mogelijk ontmoetingsmomenten online te creëren. Bijvoorbeeld via Snapchat en TikTok, en door onder andere wekelijks met elkaar gamen via Instagram. Echt superleuk en veilig en daar gaan we voor. En altijd in samenwerking met de jeugd. Belangrijk is wat zij leuk vinden om te doen, niet wat wij denken dat belangrijk voor hen is.”

Samen verantwoordelijk
Stuw-directeur Bouwmeester ziet het allemaal met bewondering gebeuren. “De drive en creativiteit van onze mensen om te blijven doen waar we goed in zijn, is enorm groot. We zijn samen verantwoordelijk en we doen het gewoon.”

Heeft u behoefte aan een praatje of hulp? Of wilt u iets voor een ander betekenen? Neem dan contact met ons op via 0523-26 74 78.